Naša firma ESPIK, ktorá sa zaoberá zberom a likvidáciou biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov je zakladateľom a jedným z hlavných partnerov unikátneho celoslovenského projektu "Olejko chráni prírodu", ktorý má za sebou prvý a zároveň výnimočne úspešný školský rok 2023/2024.
Tento projekt je určený pre všetky materské, základné a stredné školy a figurujú v ňom najmä žiaci, študenti, rodičia, príbuzní a zamestnanci škôl.
Hlavným cieľom projektu je zvyšovanie environmentálneho povedomia najmä medzi deťmi a mládežou a podporovanie ich aktívnej účasti na ochrane prírody aj malými krokmi, akými je napríklad správne triedenie/separovanie použitého kuchynského oleja.
A práve to je kľúčovou myšlienkou projektu - poukázať na dôležitosť správnej likvidácie použitého oleja, ktorý ak sa nevhodne likviduje, čiže vylieva do kanalizácie, môže spôsobiť negatívny dopad na životné prostredie, vrátane kontaminácie pôdy a vodných zdrojov. Projekt umožňuje študentom, žiakom, rodičom priniesť použitý kuchynský olej zo svojich domácností do škôl. Práve v priestoroch zaregistrovaných škôl sú umiestnené špeciálne nádoby, do ktorých sa vkladá uzavretá plastová fľaša naplnená použitým kuchynským olejom.
Zapojiť školu do projektu môžete prostredníctvom online registrácie, ktorá je veľmi jednoduchá. Kliknite na tlačidlo nižšie a môžete sa ihneď zaregistrovať.
V prvom ročníku projektu "Olejko chráni prírodu" sa zapojilo takmer 300 škôl a bolo vyzbieraných približne 10 000 kilogramov oleja. Týmto každý, kto bol súčasťou projektu prispel k ochrane našej planéty pred kontamináciou vyplývajúcou z nesprávneho zaobchádzania s použitým olejom, čo považujeme za mimoriadny ekologický úspech založený na snahe a aktivite tých, ktorým na tom záleží.
Najusilovnejšou školou bola Cirkevná spojená škola sv. Martina vo Hviezdoslavove, ktorá nazbierala 424 kg kuchynského oleja. V prepočte na žiaka zvíťazila materská škola vo východoslovenskom Brehove, ktorá zhromaždila 232 kg oleja. Do tejto škôlky chodí len 9 detí, takže na jedno dieťa pripadá viac ako 25 kg oleja. Základná škola v Žakovciach neďaleko Popradu obsadila druhé miesto, keď zozbierala 288 kg oleja, čo predstavuje približne 15 kg na žiaka.
Súčasťou projektu bolo aj žrebovanie o milé ceny. V rámci tohto žrebovania mohlo až 8 škôl (1 škola z každého kraja) získať odmeny za svoje úsilie. Cieľom tejto iniciatívy bolo motivovať školy k aktívnej účasti na triedení oleja a podporiť ich v ochrane životného prostredia.
Školy, ktoré sa aktívne zapájali do projektu, mali šancu získať výherné ceny nielen od nás ako ESPIKu, ale aj od našich partnerov, spoločností BILLA , InsGraf, HYZA a CBS.
· 8x Učebná pomôcka od spoločnosti InsGraf
· 8x Inšpiratívna kniha a ručne maľovaná cyklomapa od spoločnosti CBS
· 8x Poukaz na 20% zľavu na jedno čistenie lapača tukov od firmy ESPIK
· 8x Poukaz na 1 000 bodov z katalógu odmien od firmy ESPIK
· Plyšové hračky a omaľovánky od spoločnosti HYZA
· Poukaz v hodnote 500 € na zber kuchynského odpadu od firmy ESPIK
· Poukaz v hodnote 500 € na nákup ovocia a zeleniny od spoločnosti BILLA
· Bonusové ceny od spoločnosti ESPIK a BILLA
V rámci projektu bola zaradená aj súťaž o najobľúbenejšie video na sociálnej sieti Facebook. Video, ktoré získalo najviac označení "páči sa mi to", bolo ocenené poukazom v hodnote 100 eur na výsadbu stromčekov alebo zelene. Víťazom sa stala Stredná zdravotnícka škola v Prešove.
Projekt získal aj pozornosť médií, pričom o ňom informovali televízia TA3, ako aj rôzne tlačové média, vrátane JOJ Novín, Bystricoviny.sk, WebNoviny.sk, Najmama.sk, Pravda, Noviny.sk, Plus Jeden deň, Aktuality.sk, Topky.sk a mnoho ďalších .
Druhý ročník projektu otvárame 1. septembra 2024 a tešíme sa na ďalšie úspechy škôl a rozšírenie našej spolupráce s existujúcimi aj novými partnermi. Poďme spoločne podporiť zelený projekt pre našu čistejšiu budúcnosť.
Autor článku: Ing. Annamária Kmečová
Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...
Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...
Prečo je potrebná evidencia odpadov? Legislatíva v oblasti nakladania s odpadom stanovuje, že každý prevádzkovateľ je povinný viesť presnú evidenciu odpadov. Táto evidencia je nevyhnutná na zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti celého procesu od vzniku odpadu až po jeho zhodnotenie alebo likvidáciu. Pre gastro prevádzky je vedenie evidencie nielen povinnosťou, ale...