Vianočné obdobie sa spája s nakupovaním darčekov a bezpochyby aj s pečením sladkých chutných koláčikov a dobrôt. Hlavná ingrediencia väčšiny sladkého pečiva tvorí bezpochyby vajce. Vaječné škrupiny je možné využiť viacerými spôsobmi. Napríklad ako hnojivo na izbové rastliny, odstraňovač škvŕn či dokonca ako jedlý prášok. Vaječné škrupiny posilňujú kosti, pretože obsahujú veľký podiel vápnika. Avšak aj tak väčšina ľudí vyhadzuje škrupiny do koša na komunálny odpad. Pritom vaječné škrupiny je možné separovať a vhodiť do nádob na kuchynský odpad, ktoré sú rozmiestnené vo väčšine obcí a miest. Takto správne vytriedený kuchynský odpad sa následne využíva v bioplynových staniciach na výrobu elektriny a tepla. Do tejto nádoby patria aj škrupiny z orechov, ktoré dodajú sladkým dobrotám vianočný nádych.
Nie vždy nám ide všetko podľa plánu a kde tu sa nám v predvianočnom zhone podarí niečo pripiecť alebo sa jednoducho nevydarí tak ako by sme chceli. Aj v tomto prípade sa dajú rôzne potravinové nepodarky zmysluplne využiť jednoduchým triedením do tej správnej nádoby.
Do nádoby na kuchynský odpad sa môžu vhadzovať aj všetky nedojedené zvyšky, ktoré sa počas sviatkov nezužitkovali. Napríklad aj také kosti z kapra, na ktorom sme si pochutnali počas štedrej večere. Počas sviatkov zvyčajne platí, že zemiakového šalátu a kapustnice nikdy nie je dosť. Ak sa Vám ale predsa zvýši kapustnica, ktorá už po pár dňoch nie je vhodná na konzum, stačí ju scediť a do nádoby vhodiť len tuhé zvyšky.
Prepálený olej alebo tuk, ktorý zostal po vyprážaní kapra či rybieho filé nechajte vychladnúť, následne ho očistite od hrubých nečistôt (ideálne cez sitko), ako je strúhanka či múka a vlejte do čistej plastovej fľaše, ktorú vložíte do nádoby na prepálený olej a tuk.
"Jeden z najkrajších neporiadkov na svete je ten, ktorý vznikne v obývačke na Vianoce. Nepracte ho príliš rýchlo“ – Andy Rooney