"Občania, čo robíte s použitým olejom z Vašej kuchyne?"

"Občania, čo robíte s použitým olejom z Vašej kuchyne?"

Mestá a obce od začiatku tohto roka začali so zberom použitého kuchynského oleja a tukov.  

Zber prepáleného oleja za čistejšie životné prostredie

Zdá sa, že občania si ešte úplne neosvojili túto myšlienku. Samosprávy riešia problém nielen s nesprávnym triedením oleja, ale aj s jeho nedostatkom v zberných nádobách. Na základe vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR je od 1. januára 2022 povinný zber a triedenie jedlých tukov a olejov z domácnosti. Za nedodržiavanie týchto opatrení hrozí pokuta až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur. 

JE TO JEDNODUCHÉ, STAČÍ CHCIEŤ

Aj keď je systém zberu kuchynského odpadu v obehu už niekoľko mesiacov, nájdu sa ľudia, ktorí kuchynský odpad a oleje netriedia. Prípadne do nádob určených na použité oleje hádžu čokoľvek. To sťažuje prácu pri zbere a následnom spracovaní oleja určeného na zhodnocovanie. Pritom je to také jednoduché. „Vychladený, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy zlejte do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej fľaše. Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov, taktiež aj nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov,“ uviedol Matej Bondra, konateľ firmy ESPIK. 

Občania, čo robíte s použitým olejom z Vašej kuchyne?"

ROČNE ODOBERIEME STÁTISÍCE LITROV OLEJA

Použitý olej a tuk je možné odovzdať na určených zberných miestach. Na vyhradenom priestore sú umiestnené a označené 120-litrové hnedé kuka nádoby. O čistotu nádob a zber použitých olejov sa stará naša firma ESPIK, ktorá zabezpečuje pravidelný vývoz aj prepálených olejov a tukov.

Navyše, okrem týchto zberných miest je možné odovzdať kuchynský olej aj na čerpacích staniciach napríklad Benzinol, Benzina či Shell. My sa už postaráme o to, aby tento olej dostal druhú šancu vo forme plnohodnotného biopaliva. 

Vedeli ste, že jeden liter prepáleného kuchynského oleja znečistí až jeden milión litrov vody? Aj napriek tomu ročne skončí v kanáloch niekoľko tisíc ton olejov, ktoré by po filtrácii bolo možné zhodnotiť na biopalivo. 

A ČO HOVORÍ NÁŠ PRIESKUM?

Z vyše 22 miest a obci na území celého Slovenska sme vykonali prieskum a pýtali sa okoloidúcich obyvateľov, čo robia s prepáleným použitým olejom z ich domácnosti. Na otázku nám zodpovedalo až 353 respondentov. Zistili sme, že 40 % ľudí poctivo separuje a odovzdáva použitý olej na zberný dvor alebo na rôzne zberné miesta. Naopak, takmer 18 % ľudí znečisťuje životné prostredie tým, že olej vylieva do výlevky. Ďalších 14 % ho pridávajú do krmiva pre sliepky alebo kompostuje.  Do komunálneho odpadu vyhadzuje olej a tuky vyše 5 % obyvateľov. Zvyšné percentá tvorili ľudia, ktorí nevedeli kde končí použitý olej z ich domácnosti, prípadne nevyprážali alebo malé množstvo oleja dokázali zužitkovať iným spôsobom. 

Občania, čo robíte s použitým olejom z Vašej kuchyne Zdroj: firma ESPIK 

Je potrebné si uvedomiť, že aj odovzdaním použitého kuchynského oleja chránime životné prostredie. Pretože ak sa olej vyleje do kanalizácie, upcháva sa kanalizačné potrubie, zároveň sa znečistí voda, pôda a láka to aj hlodavce. Jeho odovzdaním šetrime vodu a zároveň prispievame k znižovaniu emisií skleníkových plynov. 

Sledujte nás na našom facebook účte. Nájdete tam užitočné informácie, tipy a novinky. 

 

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies