Prednáška o kuchynskom odpade na základnej škole

Prednáška o kuchynskom odpade na základnej škole

Prednedávnom sme absolvovali prednášku na súkromnej základnej škole pre deti prvého aj druhého stupňa. Našim zámerom bolo priblížiť deťom témy ako je triedenie odpadu a často prehliadanú oblasť environmentálnej výchovy, a to kuchynský odpad a použitý kuchynský olej.

 

Ako je to s ekologickým povedomím u deti? 

Prednášku sme začali malým prieskumom ako sú na tom tunajšie deti a ich rodiny pokiaľ ide o triedenie odpadu. Bolo povzbudivé počuť, že tieto deti berú zelené témy veľmi vážne a aj vo svojich domácnostiach ich aplikujú do praxe. Deti veľmi dobre poznali jednotlivé zberné nádoby a vedeli rozlíšiť aký odpad do akej nádoby patrí. 😊 Aj vďaka osvete na ich škole boli veľmi dobre informované o dôležitosti triedenia a recyklácie, čo odráža zároveň rastúce environmentálne povedomie v našej spoločnosti. Zároveň sme identifikovali miesta, kde je potrebné zlepšenie a diskutovali sme o spôsoboch, ako môžu deti aktívne prispieť k lepšiemu spracovaniu odpadu v ich domácnostiach. Táto aktivita nám nielen poskytla cenné informácie o súčasnom stave triedenia odpadu v domácnostiach, ale tiež nám umožnila lepšie pochopiť, ako môžeme vzdelávať a motivovať mladých ľudí k zodpovednejšiemu prístupu k životnému prostrediu.

 

   

 

Elektrická energia z odpadu? 

Zaujímavým bodom bolo pre deti rozprávanie o spracovaní kuchynského odpadu na druhotnú surovinu. S entuziazmom sme vysvetľovali deťom, ako sa bežné zvyšky jedla a použitý kuchynský olej môžu transformovať na užitočné zdroje ako je elektrická energia, teplo či biopalivo namiesto toho, aby skončili na skládke. Informácie otvorili oči mladým poslucháčom, ukazujúc im, že každý kúsok odpadu, ktorý vyprodukujeme, môže mať druhý život a pozitívny dopad na naše životné prostredie, ak je správne spracovaný.

Projekt "Olejko chráni prírodu" 

Prednáška bola ideálnou príležitosťou na predstavenie nášho detského hrdinu Olejka, ktorý prichádza aj do ich školy s projektom „Olejko chráni prírodu“ a tak sa aj oni a ich rodiny môžu aktívne zapojiť a byť súčinné pri zbere a doniesť do školy kuchynský olej z ich domácností. Prvotným prieskumom sme totiž u detí zistili, že aj tu má pár rodín zaužívané použitý olej vylievať do drezu. Cieľom projektu je nielen znížiť negatívny dopad znečistenia spôsobeného nesprávnym likvidovaním oleja, ale aj vzbudiť povedomie o dôležitosti udržateľnej zodpovednosti. 

S nadšením sme zdieľali naše vedomosti a skúsenosti o spracovaní oleja a diskutovali sme o tom, ako môžu žiaci a ich rodiny prispieť k tomuto projektu. Vyzdvihli sme význam spolupráce a komunitného úsilia, aby sme zdôraznili, že každý malý krok má význam v boji za zelenšiu a zdravšiu planétu.  S projektom Olejko dúfame, že inšpirujeme ďalšie komunity, aby sa pripojili k našej iniciatíve a spoločne pracovali na ochrane a zachovaní našej krásnej planéty pre budúce generácie. Pre všetkých, ktorí sa ešte nezapojili a chceli by, TU sa nachádza registračný formulár. 

 

Viac fotografií nájdete TU.

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies