Zaspomínajme si bez odpadu

Zaspomínajme si bez odpadu

Jesenné obdobie so sebou prináša aj jeden z krásnych sviatkov - sviatok Všetkých svätých alebo pre niekoho známy aj ako „dušičky“.  V tento deň máme možnosť si o niečo viac zaspomínať na svojich blízkych. Ozdobiť, upraviť a navštíviť hroby zosnulých a stráviť tú chvíľku v spomienkach s nimi.

 

DAJME ŠANCU ODPADU 

Väčšina z nás príde na cintorín s krásnou kytičkou, vencom či sviečkami. Avšak, čo so starými vencami a kyticami, ktoré je potrebné vyhodiť? Počas týchto sviatkov zvyknú byť pri cintorínoch veľkokapacitné kontajnery, do ktorých sa vhadzuje všetok odpad, ako sú umelé kvety, vence, sviečky, sklenené kahance, a dokonca aj živé kvety v plastových kvetináčoch. Tento kontajner sa vyvezie na skládku s odpadom, kde sa vysype a ďalej sa tomuto odpadu nevenuje žiadna pozornosť. Napríklad taký plast, z ktorého sú vyrobené náhrobné ozdoby sa v prírode rozkladá stovky rokov. Okrem neho, ozdoby obsahujú aj iné materiály, ktoré na tom nie sú o nič lepšie. Sklo z náhrobných kahancov sa rozkladá na skládke až 1 milión rokov.

Všetok odpad, ktorý vznikne pri cintorínoch počas týchto sviatkov by sa mal triediť. Niektoré mestá a obce zaviedli separovaný zber, čo znamená, že pri cintorínoch majú koše na separovanie. Takto vytriedený odpad môže dostať druhú šancu, ale na skládkach túto možnosť nemá. Okrem toho, že zaťažuje naše životné prostredie, navyše zvyšuje náklady samospráv, ktoré musia zaplatiť za jeho odvoz na skládku.

 

NEZABÚDAJME NA ZELENÝ ODPAD

Veľmi dôležitý je aj zelený odpad, ktorý vznikne pri hroboch. Či už ide o vytrhanú burinu, živé kvety, prírodné vence, lístie alebo pokosenú trávu okolo hrobových miest. Treba si však dať pozor, aby sa živé kvety hádzali do nádoby na zelený odpad bez črepníkov a iných ozdobných, umelých a sklenených predmetov. Tento vytriedený zelený odpad sa vyvezie priamo do kompostárne na ekologickú likvidáciu. Odvoz správne vytriedeného zeleného odpadu bez iných zložiek, ktoré tam nepatria vie zabezpečiť aj naša firma.

MYSLÍME EKOLOGICKY

Tento čas je časom spomienok na našich blízkych. Nejde tu o najkrajší alebo najväčší veniec. Naopak, skúsme si niečo vyrobiť doma. Príroda je mocná čarodejnica a ponúka nám rôzne prírodné materiály, z ktorých môžeme vyrobiť naozaj krásne vence. Budú jedinečné, zároveň nezaťažia prírodu odpadom a dokonca ušetria vašu peňaženku. A čo je najdôležitejšie, budú vyrobené od srdca.

 

Takže na záver, dbajme na naše životné prostredie a dajme možnosť odpadu využiť svoj potenciál, nech to všetko nezaťažuje životné prostredie viac než doteraz. Trieďme všetko, čo sa dá, lebo len tak vieme z odpadu ešte niečo zmysluplné vyťažiť.

 

výzdoba veniec

 

Informujte sa o možnostiach, ktoré Vám naša firma ESPIK vie ponúknuť. Kontaktujte našu zákaznícku linku +421 950 401 401 alebo info@espik.sk.

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies