DAJME ŠANCU ODPADU
Väčšina z nás príde na cintorín s krásnou kytičkou, vencom či sviečkami. Avšak, čo so starými vencami a kyticami, ktoré je potrebné vyhodiť? Počas týchto sviatkov zvyknú byť pri cintorínoch veľkokapacitné kontajnery, do ktorých sa vhadzuje všetok odpad, ako sú umelé kvety, vence, sviečky, sklenené kahance, a dokonca aj živé kvety v plastových kvetináčoch. Tento kontajner sa vyvezie na skládku s odpadom, kde sa vysype a ďalej sa tomuto odpadu nevenuje žiadna pozornosť. Napríklad taký plast, z ktorého sú vyrobené náhrobné ozdoby sa v prírode rozkladá stovky rokov. Okrem neho, ozdoby obsahujú aj iné materiály, ktoré na tom nie sú o nič lepšie. Sklo z náhrobných kahancov sa rozkladá na skládke až 1 milión rokov.
Všetok odpad, ktorý vznikne pri cintorínoch počas týchto sviatkov by sa mal triediť. Niektoré mestá a obce zaviedli separovaný zber, čo znamená, že pri cintorínoch majú koše na separovanie. Takto vytriedený odpad môže dostať druhú šancu, ale na skládkach túto možnosť nemá. Okrem toho, že zaťažuje naše životné prostredie, navyše zvyšuje náklady samospráv, ktoré musia zaplatiť za jeho odvoz na skládku.
NEZABÚDAJME NA ZELENÝ ODPAD
Veľmi dôležitý je aj zelený odpad, ktorý vznikne pri hroboch. Či už ide o vytrhanú burinu, živé kvety, prírodné vence, lístie alebo pokosenú trávu okolo hrobových miest. Treba si však dať pozor, aby sa živé kvety hádzali do nádoby na zelený odpad bez črepníkov a iných ozdobných, umelých a sklenených predmetov. Tento vytriedený zelený odpad sa vyvezie priamo do kompostárne na ekologickú likvidáciu. Odvoz správne vytriedeného zeleného odpadu bez iných zložiek, ktoré tam nepatria vie zabezpečiť aj naša firma.
MYSLÍME EKOLOGICKY
Tento čas je časom spomienok na našich blízkych. Nejde tu o najkrajší alebo najväčší veniec. Naopak, skúsme si niečo vyrobiť doma. Príroda je mocná čarodejnica a ponúka nám rôzne prírodné materiály, z ktorých môžeme vyrobiť naozaj krásne vence. Budú jedinečné, zároveň nezaťažia prírodu odpadom a dokonca ušetria vašu peňaženku. A čo je najdôležitejšie, budú vyrobené od srdca.
Takže na záver, dbajme na naše životné prostredie a dajme možnosť odpadu využiť svoj potenciál, nech to všetko nezaťažuje životné prostredie viac než doteraz. Trieďme všetko, čo sa dá, lebo len tak vieme z odpadu ešte niečo zmysluplné vyťažiť.
Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...
Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...
Prečo je potrebná evidencia odpadov? Legislatíva v oblasti nakladania s odpadom stanovuje, že každý prevádzkovateľ je povinný viesť presnú evidenciu odpadov. Táto evidencia je nevyhnutná na zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti celého procesu od vzniku odpadu až po jeho zhodnotenie alebo likvidáciu. Pre gastro prevádzky je vedenie evidencie nielen povinnosťou, ale...