Tejto konferencie som sa zúčastnila z dôvodu, že som na pozícii vedúcej školskej jedálne už tretí rok a rada by som sa dozvedela nové informácie. Napríklad má zaujali nové veci ohľadom verejného obstarávania, tak uvidíme ako to budeme môcť ďalej využiť. Čo sa týka kuchynského odpadu, je to zaujímavá téma a určite veľmi potrebná.
Som vedúca školskej jedálne a bola som veľmi zvedavá, aké možnosti máme a možno o nich ani nevieme. Aj z tohto dôvodu som sa zúčastnila tejto konferencie. Síce dozvedela som sa len to, čo som už vedela, ale uistilo ma to, že zatiaľ máme nastavené všetko správne. Vždy si rada všetko zopakujem. Pozitívne je aj to, že my ako vedúce jedálni si vieme informácie a skúsenosti vzájomne prezdieľať medzi sebou. Nemáme veľa možnosti sa takto spoločne stretnúť. V našej školskej jedálni využívame už dlhší čas kompostér na kuchynský odpad a sme s ním spokojní. O firme ESPIK som už počula, pretože nás navštívil obchodný zástupca, ale kompostér nám zatiaľ postačuje. Myslím si, že aj takéto triedenie kuchynského odpadu je ekologickejšie, než ako keby sa to vyhadzovalo kade-tade alebo do komunálneho odpadu.
Na základe tejto konferencie máme možnosť zistiť, v čom je potrebné sa zlepšiť, respektíve posunúť sa ďalej a či to, čo robíme, je správne. Ešte som nebola na všetkých prednáškach na tejto konferencii, ale zatiaľ má najviac zaujalo verejné obstarávanie. O Vašej firme ESPIK zatiaľ počujem prvýkrát, ale triedenie kuchynského odpadu vnímam ako veľmi dôležitú súčasť pri ochrane životného prostredia.
Takejto konferencie som sa zúčastnila už minulý rok, a preto som tento rok priviedla aj kolegyňu, aby sa tiež niečo nové dozvedela. V našej škole využívame program VIS, ale o viacerých možnostiach sme nevedeli, a tak sme ich ani nevyužívali. Určite nám to teraz uľahčí prácu. Navyše nás zaujali aj stroje do školskej jedálne, o ktorých sme ani nevedeli, že existujú. Je super vidieť, ako sa dajú veci zjednodušiť či uľahčiť. Určite si to všetko prejdeme so zriaďovateľom a prehodnotíme aké máme možnosti a koľko peňazí by vedel investovať. V našej školskej jedálni potrebujeme určite nejaké veci vylepšiť a modernizovať. Snažíme sa triediť aj bioodpad aj prepálený olej, ale či to má nejaký zmysel a kde to končí, to my už od nášho súčasného odberateľa nevieme. Preto sa teším na to, čo nové sa dozviem na workshope pri vašom ESPIK stánku.
Ako vedúca školskej jedálne som sa prvýkrát mohla zúčastniť tejto konferencie, za čo som veľmi vďačná. Kolegyňa bola na takejto konferencii minulý rok a bola nadšená, tak ma tento rok zavolala a ja som súhlasila. Keďže som tu prvýkrát, tak bolo pre mňa zaujímavé naozaj všetko. Navyše som ako vedúca školskej jedálne nová, takže mi to veľmi pomohlo a posunulo ďalej. Spoluprácu s Vašou firmou ESPIK za nás riešil zriaďovateľ, a sme spokojní. V tejto oblasti si myslím, že máme dostatočne potrebné informácie a odpad samozrejme triedime, pretože je to každopádne v dnešnej dobe nevyhnutnosť aj čo sa týka našej planéty.
Mám rada takéto konferencie, pretože sa na nich môžem dozvedieť niečo nové. Ja som na podobnej konferencii bola aj minulý rok a bola som veľmi prekvapená, aké možnosti máme a o nich ani nevieme. Je to veľmi prínosné pre nás a pre celú našu školskú jedáleň. Mala som veľké očakávania ohľadne limitov, verejného obstarávania, dotácií a tieto očakávania boli splnené. Dostala som potrebné usmernenia a vedela som si doplniť to, čomu som nerozumela, a to priamo aj otázkami. Na tie som dostala hneď aj odpoveď, čo je super. Predtým som pracovala na základnej škole a teraz som prestúpila na materskú školu a je to tam trošku iné. Z tohto dôvodu mi táto konferencia určite veľmi pomohla. Dozvedela som sa prečo je potrebné triediť kuchynský odpad a ako sa to má robiť správne. Taktiež už viem, kde sa tento odpad ďalej zhodnocuje. Keď som pracovala na základnej škole využívali sme služby odberateľa odpadu a boli sme veľmi spokojní, ale teraz máme v celom Štúrove zabezpečené kompostéry.
Minulý rok sa konala podobná konferencia a veľmi sa mi to páčilo, pretože som sa dozvedela zaujímavé informácie. Tento rok opäť nie som sklamaná, keďže som mala znovu možnosť dozvedieť sa niečo nové. Všetky vedúce sú veľmi kolegiálne a nerobia sa rozdiely či je niekto vedúca školskej jedálne rok, či dvadsať rokov. Všetci si tu ochotne poradíme a podelíme sa so skúsenosťami. Organizácia je zvládnutá na výbornú, sme rozdelení na menšie skupinky, a tak sa môžeme viac pýtať. Bola som už na konferencii, kde bolo 200 ľudí naraz, a to nemalo vôbec zmysel, nie je nič počuť a na otázky sa odpovedá pri takom počte ľudí veľmi ťažko. Čiže tento rok to bolo skvele vyriešené. Ja osobne som nevedela, kde končí kuchynský odpad, ktorý sa vyzbiera, nikto nám to predtým nepovedal. Dnes som sa na workshope firmy ESPIK dozvedela, že sa odváža do bioplynových staníc a vyrába sa energia a teplo. Je veľmi dobré niečo také vedieť.
V dnešnej dobe, keď sa environmentálne problémy stávajú čoraz naliehavejšími, je kľúčové, aby sme mladú generáciu viedli k dôležitosti ochrany životného prostredia. Naša firma ESPIK, známa svojimi spoľahlivými riešeniami v oblasti spracovania bioodpadov, smeruje svoje aktivity aj do týchto edukačných oblastí. Aktívne sa angažujeme v komunitách, najmä v školách, kde...
Triedenie odpadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Vďaka správnemu triedeniu môžeme recyklovať rôzne materiály, ktoré by inak skončili na skládkach. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko sa dá recyklovať a čo všetko sa dá z rôzneho odpadu získať. 1. Kávová usadenina Kávová usadenina má obrovský potenciál a pritom je...
Na Deň všetkých svätých si pripomíname našich drahých, ktorí nás opustili, pričom tradície nám pomáhajú vyjadriť úctu a spomienku. Avšak, s týmto dňom je často spojený aj nárast odpadu na cintorínoch, vrátane umelých kvetov a sviec, ktoré končia na skládkach a zhoršujú environmentálnu situáciu. Dôležité je uvedomiť si, že každý...