Je rozdiel medzi „minimálnou trvanlivosťou“ a „dátumom spotreby“?

Je rozdiel medzi „minimálnou trvanlivosťou“ a  „dátumom spotreby“?

 

Naša firma Espik sa okrem zberu kuchynského odpadu zaoberá aj zberom potravín a výrobkov po záruke.  Kedy však už nie je vhodné dané potraviny konzumovať? Na začiatok si vysvetlíme rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby. Tieto dva pojmy si ľudia často zamieňajú a vyhadzujú potraviny, ktoré ešte môžu konzumovať.

MINIMÁLNA TRVANLIVOSŤ

Predstavuje dátum, do ktorého by si mala potravina pri správnom skladovaní zanechať svoju kvalitu. V prípade, ak ste si v špajze našli ryby v konzerve či sušené ovocie, ktorým už vypršala minimálna trvanlivosť s chuťou sa do nich môžete pustiť. Teda, ak Vám nebude prekážať, že ich konzistencia nemusí byť lákavá pre Vaše oči.

A ČO DÁTUM SPOTREBY?

Po skončení tohto dátumu Vám neodporúčame potraviny konzumovať. Inak Vám môžu privodiť nemilé zdravotné problémy. Ak viete, že ich nestihnete spotrebovať, môžete ich zachrániť okamžitým zamrazením.  Ani to Vám však nezaručí, že budú dané potraviny ešte vhodné na konzumáciu po rozmrazení. V tomto prípade sa musíte spoliehať na svoje čuchové a chuťové poháriky, ktoré Vám určite dajú vedieť, že niečo nie je v poriadku.

KTORÉ NÁDOBY SÚ TIE SPRÁVNE?

A kam s potravinami, ktoré okrem toho, že nelahodia vašim očiam, tak ani chutiam? Aj týmto potravinám môžete dať druhú šancu. Stačí, ak ich vhodíte do správnych nádob.

Biologicky rozložiteľný odpad sa vhadzuje do nádob, ktoré sú označené hnedou farbou. A do týchto nádob patria aj spomínané potraviny, ktoré sú pokazené, hnilé či po dátume spotreby. Nezabudnite ich však pred vhodím do nádob zbaviť všetkých obalov, ktoré by nám mohli sťažiť a narušiť našu prácu.

ČO SA ROBÍ S TÝMITO VÝROBKAMI?

Ak ich vyzbiera naša firma Espik putujú do bioplynových staníc spolu s ostatným kuchynským odpadom, kde sa energeticky zhodnocujú a vyrába sa energia a teplo. Navyše gastro prevádzkam  vystavíme na výrobky po dátume spotreby daňový doklad (faktúru), ktorý si môžu následne zaevidovať do daňových nákladov.

Zistite viac o potravinách po záruke

Neposkytujeme služby každému, ale pomáhame vytvoriť čistejšie životné prostredie pre každého. 

Informujte sa o možnostiach, ktoré vieme poskytnúť Vašej prevádzke na čísle +421 950 401 401 alebo na info@espik.sk.

 

Prečítajte si tiež

Úspech vedierkového zberu v rámci likvidácie kuchynského bioodpadu

Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...

Prečo je dôležité triediť kuchynský odpad z vašej domácnosti?

  Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...

Evidencia odpadu a čistenie lapačov tukov: Komplexný Servis pre Gastro Prevádzky

Prečo je potrebná evidencia odpadov? Legislatíva v oblasti nakladania s odpadom stanovuje, že každý prevádzkovateľ je povinný viesť presnú evidenciu odpadov. Táto evidencia je nevyhnutná na zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti celého procesu od vzniku odpadu až po jeho zhodnotenie alebo likvidáciu. Pre gastro prevádzky je vedenie evidencie nielen povinnosťou, ale...

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies