Je rozdiel medzi „minimálnou trvanlivosťou“ a „dátumom spotreby“?

Je rozdiel medzi „minimálnou trvanlivosťou“ a  „dátumom spotreby“?

 

Naša firma Espik sa okrem zberu kuchynského odpadu zaoberá aj zberom potravín a výrobkov po záruke.  Kedy však už nie je vhodné dané potraviny konzumovať? Na začiatok si vysvetlíme rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby. Tieto dva pojmy si ľudia často zamieňajú a vyhadzujú potraviny, ktoré ešte môžu konzumovať.

MINIMÁLNA TRVANLIVOSŤ

Predstavuje dátum, do ktorého by si mala potravina pri správnom skladovaní zanechať svoju kvalitu. V prípade, ak ste si v špajze našli ryby v konzerve či sušené ovocie, ktorým už vypršala minimálna trvanlivosť s chuťou sa do nich môžete pustiť. Teda, ak Vám nebude prekážať, že ich konzistencia nemusí byť lákavá pre Vaše oči.

A ČO DÁTUM SPOTREBY?

Po skončení tohto dátumu Vám neodporúčame potraviny konzumovať. Inak Vám môžu privodiť nemilé zdravotné problémy. Ak viete, že ich nestihnete spotrebovať, môžete ich zachrániť okamžitým zamrazením.  Ani to Vám však nezaručí, že budú dané potraviny ešte vhodné na konzumáciu po rozmrazení. V tomto prípade sa musíte spoliehať na svoje čuchové a chuťové poháriky, ktoré Vám určite dajú vedieť, že niečo nie je v poriadku.

KTORÉ NÁDOBY SÚ TIE SPRÁVNE?

A kam s potravinami, ktoré okrem toho, že nelahodia vašim očiam, tak ani chutiam? Aj týmto potravinám môžete dať druhú šancu. Stačí, ak ich vhodíte do správnych nádob.

Biologicky rozložiteľný odpad sa vhadzuje do nádob, ktoré sú označené hnedou farbou. A do týchto nádob patria aj spomínané potraviny, ktoré sú pokazené, hnilé či po dátume spotreby. Nezabudnite ich však pred vhodím do nádob zbaviť všetkých obalov, ktoré by nám mohli sťažiť a narušiť našu prácu.

ČO SA ROBÍ S TÝMITO VÝROBKAMI?

Ak ich vyzbiera naša firma Espik putujú do bioplynových staníc spolu s ostatným kuchynským odpadom, kde sa energeticky zhodnocujú a vyrába sa energia a teplo. Navyše gastro prevádzkam  vystavíme na výrobky po dátume spotreby daňový doklad (faktúru), ktorý si môžu následne zaevidovať do daňových nákladov.

Zistite viac o potravinách po záruke

Neposkytujeme služby každému, ale pomáhame vytvoriť čistejšie životné prostredie pre každého. 

Informujte sa o možnostiach, ktoré vieme poskytnúť Vašej prevádzke na čísle +421 950 401 401 alebo na info@espik.sk.

 

Prečítajte si tiež

ESPIK aktívne šíri environmentálne povedomie v školách

V dnešnej dobe, keď sa environmentálne problémy stávajú čoraz naliehavejšími, je kľúčové, aby sme mladú generáciu viedli k dôležitosti ochrany životného prostredia. Naša firma ESPIK, známa svojimi spoľahlivými riešeniami v oblasti spracovania bioodpadov, smeruje svoje aktivity aj do týchto edukačných oblastí. Aktívne sa angažujeme v komunitách, najmä v školách, kde...

Triedime odpad: Čo všetko môžeme recyklovať a aké sú výsledky našej snahy?

Triedenie odpadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Vďaka správnemu triedeniu môžeme recyklovať rôzne materiály, ktoré by inak skončili na skládkach. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko sa dá recyklovať a čo všetko sa dá z rôzneho odpadu získať.  1. Kávová usadenina Kávová usadenina má obrovský potenciál a pritom je...

Deň všetkých svätých bez zbytočného odpadu: 5 tipov na ekologické dekorácie

Na Deň všetkých svätých si pripomíname našich drahých, ktorí nás opustili, pričom tradície nám pomáhajú vyjadriť úctu a spomienku. Avšak, s týmto dňom je často spojený aj nárast odpadu na cintorínoch, vrátane umelých kvetov a sviec, ktoré končia na skládkach a zhoršujú environmentálnu situáciu. Dôležité je uvedomiť si, že každý...

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies