Lapače tukov

Lapače tukov

Lapače tukov sú v dnešnej dobe už neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Vďaka ním sa zachytávajú smesi tukov a olejových nečistôt, ktoré by inak skončili v kanalizácií a malo to celý rad negativných dôsledkov.

Lapače tukov, inak nazývané aj ˮlapol“, sú podľa platnej legislatívy neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Využívajú ho najmä prevádzky z reštauračných a stravovacích zariadení, mäsokombinátov, cukrární, potravinárskych závodov, kde dochádza k úniku olejov a tukov do kanalizácie a do odpadových potrubí.

Opatrenia prijaté na ochranu vôd a na obmedzovanie alebo na vylúčenie vypúšťania niektorých znečisťujúcich látok do povrchových vôd alebo do podzemných vôd nesmú mať za následok poškodzovanie iných zložiek životného prostredia, najmä ovzdušia a pôdy.  Preto vo vzťahu k prevádzke verejnej kanalizácie je potrebné zabezpečiť, aby sa pred vyústením do kanalizácie z jednotlivých zdrojov znečistenia nainštalovali čistiace jednotky. Práve takýmto zariadením sú lapače tukov a olejov ako aj odlučovače ropných látok.

Lapač tukov je určený na zachytávanie zmesi tukov a olejových nečistôt predtým, než sú odpadové vody odvedené do kanalizácie. Inak povedané, slúži ako zachytávacia nádoba, ktorá oddeľuje tuk od odpadovej vody, a tým sa chráni kanalizačná sieť pred jej zanášaním.

Najnovšie druhy lapačov  tukov sú vyrábané v súlade  s európskou  normou  EN 858 a spĺňajú najprísnejšie kritéria na kvalitu vyčistenej vody. Lapače tukov a olejov sa vyrábajú v kompaktnom celoplastovom prevedení, čo zabezpečuje ich vysokú životnosť a jednoduchú manipuláciu s nimi. Vyznačujú sa jednoduchosťou a vysokou spoľahlivosťou. Lapače sú riešené na mieru, podľa individuálnych potrieb danej prevádzky. Ku každému typu odlučovača  sa dodáva kompletná technická dokumentácia v zmysle ISO 9001. 

Lapače tukov

Zdroj: web/ilustračný obrázok 

Pre správnosť fungovania lapača tukov je veľmi dôležitá jeho údržba a čistenie!!! 

Pri prevádzke týchto zariadení je potrebné dbať na to, aby bol pravidelne (doporučuje sa 1 x týždenne) odobraný alebo odčerpaný nahromadený tuk z hladiny vody, alebo keď jeho vrstva presahuje hrúbku 5 cm. Prevádzkovateľ na základe výsledkov skúšobnej prevádzky vypracuje prevádzkový poriadok. Pre skúšobnú prevádzku sa doporučuje v bežných podmienkach kontrolu a zhrabovanie tuku 1 x za mesiac. Čistenie zásobníka tuku po jeho naplnení a čistenie kalového priestoru 1 x za 3 mesiace. V tomto prípade je dôležité zvoliť si správny časový interval na pravidelné čistenie a dodržiavať ho. 

Čo sa stane ak sa zanedbá pravidelné čistenie lapača tukov?

Hlavné znaky upchatého potrubia: 

Firma ESPIK aj so svojím partnerom predstavujú najmodernejšiu novinku v Európe, a to v oblasti likvidácie odpadov. Ide o mobilné zariadenie na separáciu kalov a tukov. Kontajnerová nadstavba je namontovaná na štvornápravový podvozok Mercedes Benz.

Výhoda tohto mobilného zariadenia spočíva v ekonomike, t.j. v znížení prevozných nákladov tým, že separáciou tukov a kalov a ponechaním oddelenej vody na mieste dôjde k enormnému zníženiu prepravovaných objemov nasatých médií. 

Lapače tukov

Zdroj: web/ilustračný obrázok 

Kompletné vyčistenie lapača tuku pozostáva z nasledovných činností:

Ak ste prevádzka, ktorej lapače tukov pracujú na plné obrátky, využite tento čas na zamedzenie nepríjemnosti, ktoré môžu nastať v dôsledku nesprávnej či nedostatočnej údržby o lapač tuku.

Využite služby firmy ESPIK v starostlivosti o lapače tukov a tým si zabezpečíte bezstarostný chod Vašej prevádzky.
Vyčistenie lapača tukov si viete zabezpečiť na tel. č. +421 950 401 402. 

Ďalšiu službu, ktorú ponúka firma ESPIK je poskytovanie HACCP služba o ktorej sa dočítate v tomto blogu.

Zdroj: www.lapactuku.sk 
Zdroj: www.enviro.sk   

Prečítajte si tiež

Úspech vedierkového zberu v rámci likvidácie kuchynského bioodpadu

Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...

Prečo je dôležité triediť kuchynský odpad z vašej domácnosti?

  Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...

Evidencia odpadu a čistenie lapačov tukov: Komplexný Servis pre Gastro Prevádzky

Prečo je potrebná evidencia odpadov? Legislatíva v oblasti nakladania s odpadom stanovuje, že každý prevádzkovateľ je povinný viesť presnú evidenciu odpadov. Táto evidencia je nevyhnutná na zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti celého procesu od vzniku odpadu až po jeho zhodnotenie alebo likvidáciu. Pre gastro prevádzky je vedenie evidencie nielen povinnosťou, ale...

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies