1. Pani Janka nám poslala sériu skvelých tipov, ako môžeme chrániť naše životné prostredie:
a) šetriť (pozastaviť) vodu pri umývaní zubov alebo šampónovaní,
b) zhasínať svetla pri odchode z miestnosti
c) triediť rôzne zložky odpadu,
d) nosiť vlastné tašky a vrecúška, ktoré si môžete doma ušiť z vyradeného oblečenia či textílii,
e) využívať vlastné opätovne použiteľné fľašky na vodu,
f) vyhýbať sa chemikáliám pri upratovaní, nahradiť ich napríklad citrónom, sódou bikarbónou alebo octom,
g) pomáhať škôlke a škole vysádzať stromčeky,
h) zaviesť už v škôlke zber rôzneho menšieho odpadu, čo učí našich najmenších žiť v čistej a zelenej prírode.
2. Stránka „eco v byte“ nás inšpirovala ako sa dá vytvoriť ekologická domácnosť, využívať teda látkové hygienické pomôcky, ako sú plienky, tampóny, menštruačné nohavičky, vreckovky či handry a používanie ekologických čistiacich prostriedkov. Taktiež uprednostňovanie verejnej dopravy, bicykla, chôdze pred využívaním auta v menšej vzdialenosti. Čo sa týka kúpi nových vecí, všetko starostlivo zvažovať a oblečenie SWAP-ovať (vymieňať). Vo svojom voľnom čase sa venovať napríklad pestovaniu rastlín a starať sa o okolie bytovky či domu. Navyše prostredníctvom sociálnych sietí je možné šíriť osvetu o ochrane životného prostredia. My sa tomu veľmi tešíme a fandíme.
3. Pani Blanka nám poskytla nápady na recykláciu a využívanie starých materiálov. Napríklad ako sa dajú vyrobiť hračky z kelímkov a roliek z toaletného papiera. Namiesto sáčkov využívať dózičky na jedlo, šetriť elektrinou a vodou. Potravinový odpad sa snažiť minimalizovať a využívať aj šupky, ak sú na to možnosti chlebík dávať zajacom, zvyšky z mäsa zase psovi a podobne. A čo je dôležité, snažiť sa to všetko učiť aj svoje deti.
4. Pani Romanka využíva dažďovú vodu na polievanie záhrady a vodu, ktorú odpustí pri sprchovaní a kúpaní, využíva na polievanie rastlín na balkóne.
5. Pani Andrea doma triedi prepálený olej a odnáša ho na zberné miesto. Pri prechádzke prírodou učí deti rešpektovať prírodu tým, že nevyhadzujú odpadky do prírody, ale nosia ich domov, kde ich vytriedia a vhodia do nádob na to určených.
6. Pani Bibika má na záhradke kompostér, do ktorého je možné vhadzovať napríklad šupky zo zeleniny či ovocia. Papier odnáša do zberu a vymieňa ho za kuchynské servítky. Veľký dôraz kladie aj na ekologické nakupovanie, pri ktorom uprednostňuje výrobky s ľahko rozložiteľnými obalmi.
7. Pani Alžbete ďakujeme za nápad na využitie odpadu z kávovaru ako hnojivo v záhradke. Navyše „výbavu“ pre svoje deti, a taktiež aj oblečenie odporúča kupovať z druhej ruky, čím máte možnosť veci ešte využiť. Zo zvyšného pečiva vyrába domácu strúhanku, ktorá je veľkým pomocníkom pri príprave jedál.
8. Pán Juraj sa s nami podelil aj s fotografiami, na ktorých je možné vidieť akú má doma krásnu záhradku, v ktorej okrem kvietkov a stromov pestuje aj vlastnú zeleninu a ovocie.
9. Pani Lucia sa snaží chrániť planétu svojim životným prístupom. Okrem iného v domácnosti šetrí aj vodou a riadi sa sloganom – „Šetrí! -miesto vane uprednostní sprchovanie.“
10. Na záver pani Anna tvorivo využíva staré veci, ktorým dáva šancu stať sa opäť užitočnými. A dokonca má doma aj syna-pomocníka, ktorý navrhol kupovať bezobalovo.
Viac inšpiratívnych nápadov si môžete pozrieť v komentároch v našich príspevkoch na sociálnych sieťach zo dňa 1. a 5. júna 2023. Všetky tieto tipy nám ukazujú, že existuje mnoho spôsobov, ako prispieť k ochrane našej planéty. Od malých zmien v našich domácnostiach a zvyklostiach až po kroky, ako je odovzdávanie triedených zložiek vrátane kuchynského odpadu a prepálených olejov na určené miesta. V každom prípade každá, aj mala snaha, sa počíta.
Stará múdrosť hovorí: „Našu planétu sme nezdedili od našich otcov, požičali sme si ju od našich detí.“ Preto by sme mali robiť všetko pre to, aby sme zanechali našu planétu v čo najlepšom stave pre budúceho generácie.
Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...
Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...
Prečo je potrebná evidencia odpadov? Legislatíva v oblasti nakladania s odpadom stanovuje, že každý prevádzkovateľ je povinný viesť presnú evidenciu odpadov. Táto evidencia je nevyhnutná na zabezpečenie transparentnosti a sledovateľnosti celého procesu od vzniku odpadu až po jeho zhodnotenie alebo likvidáciu. Pre gastro prevádzky je vedenie evidencie nielen povinnosťou, ale...