Vzdelávacia prednáška pre mládež zo Slovenska, Poľska a Lotyšska

Vzdelávacia prednáška pre mládež zo Slovenska, Poľska a Lotyšska

Druhá polovica augusta patrila vzdelávacej prednáške zameranej na ochranu životného prostredia. V spolupráci s Centrom voľného času (CVČ) sa nám podarilo zorganizovať prednášku pre mládež z troch krajín ohľadne kuchynského odpadu. Nielenže sa dozvedeli cenné informácie o triedení kuchynského odpadu a použitých olejov a tukov, ale spoločne sme prispeli aktivitou prospešnou pre životné prostredie.  

 

V sprievode lídrov za dané krajiny sa prednášky zúčastnila mládež od 14 do 17 rokov. Prednáška sa konala v priestoroch našej firmy v Starej Ľubovni. Mládež a dospelých sme potešili tričkami, malým občerstvením na osvieženie, ktoré padlo vhod počas týchto letných horúčav. Zároveň sme nakúpili vrecia, ktoré poslúžili na zber zmiešaného odpadu pohodeného popri rieke.  

 

OSVETA JE DOLEŽITÁ 

Tomáš Sura, organizátor podujatia a pracovník CVČCieľom medzinárodnej výmeny v programe Erasmus+ bolo zvýšiť povedomie o ochrane vodných tokov. Aj dnes v mnohých domácnostiach putuje použitý olej rovno do drezu alebo do záchoda. Takéto zaužívané praktiky sú nebezpečné nielen pre životné prostredie ale celkovo odpadový systém. Preto sa firma rozhodla šíriť informovanosť o možnosti triedenia kuchynského použitého oleja. „Prednáška bola určite prínosom, nakoľko nielen zahraniční, ale aj miestni účastníci mládežníckej výmeny o spracovaní a využití bioodpadu takmer nič nevedeli. Pre zahraničných hostí, konkrétne z Lotyšska, to bola v podstate úplná novinka, nakoľko ako sami počas prednášky potvrdili, o niečom takom v globálnom meradle ani nevedeli,“ zhodnotil Tomáš Sura, organizátor podujatia a pracovník v CVČ.

 

KTO SA VEĽA PÝTA, VEĽA SA DOZVIE  

Prednáška sa niesla v príjemnej atmosfére. Hneď v úvode sme pustili krátke videá, ktoré napovedali, čím sa firma zaoberá a prečo je to dôležité to, čo robíme. Nasledovali rôzne štatistiky (nielen v rámci Slovenska, ale aj celej EÚ), konkrétne príklady z našej praxe a vysvetlenie procesu spracovania daného odpadu. Mládež si na konci zahrala malú hru, pri ktorej sa naučila, čo  patrí a čo nepatrí do nádob na kuchynský odpad. „Čo nás potešilo, bola skutočnosť, že mládež zaujímalo, prečo je také dôležité daný odpad triediť a aký dopad to na prírodu má, keďže ako sami zhodnotili, o tejto problematike mali málo informácií,“ poznamenal Matej Bondra, konateľ firmy ESPIK.  

Matej Bondra, konateľ firmy ESPIK  

 

AJ KVAPKY TVORIA OCEÁN 

Poobede bol pre mládež pripravený zaujímavý program vo forme zberu odpadu, ktorý bol pohodený popri brehu rieky. Na krátkom úseku sa podarilo vyzbierať množstvo zmiešaného odpadu. „Mládež aj dospelí neváhali vyzuť svoje topánky a vojsť do rieky pre kusy odpadu, akými boli zakliesnené kusy plastov, kovov a podobne,“ povedal M. Bondra, ktorý sa už teraz teší na ďalšie podobné akcie. Návštevníci si okrem zážitkov odnášajú  domov aj nové poznatky a vedomosti. Navyše sa s nami podelili o pár tipov ako pomôcť životnému prostrediu.  

 

Eliška, Slovensko

Eliška, SlovenskoDozvedela som sa viac informácií o kuchynskom odpade, hlavne o prepálenom oleji. Síce som už nejaké informácie mala, no dozvedela som sa aj také informácie, ku ktorým sa bežne človek nedostane alebo sa ich nedočíta.  Životnému prostrediu pomôžeme tým, že sa budeme snažiť viac triediť a recyklovať. Podľa mňa sú podstatné aj malé kroky, o ktorých si ľudia myslia, že nie sú dôležité, pretože práve tie tvoria jeden veľký celok.  

 

 Lenka, Slovensko 

Lenka, SlovenskoZískala som hlbší pohľad na to, ako sa zbiera a spracováva kuchynský odpad. Novinkou bolo pre mňa triedenie a zhodnocovanie prepáleného oleja z kuchyne. Aj tým, čo robíme teraz – zbierame odpadky, pomáhame životnému prostrediu. Niektorí si myslia, že malými krokmi nič nedosiahneme. Nesúhlasím s nimi. Aj malé kvapky tvoria oceán a aspoň takto môžeme pomôcť našej planéte. 

 

Oliver, Poľsko 

Poľsko, SlovenskoNajzaujímavejšou časťou na prednáške bola premena odpadu na elektrickú energiu v bioplynovej stanici. Chrániť prírodu môžeme viacerými spôsobmi, napríklad zbierať pohodené odpadky, triediť odpad, nerobiť neporiadok, vysádzať stromy a podobne.

 

Inga, Lotyšsko 

Inga, LotyšskoPrednáška bola veľmi zaujímavá. Získala som nové informácie ohľadne spracovávania kuchynského odpadu a zároveň mi to dodalo nový impulz na zisťovanie informácií, akým spôsobom sa kuchynský odpad spracováva aj v iných krajinách, teda nielen na Slovensku. Je dôležité pomáhať prírode. Bolo super, že sme vyčistili aspoň taký malý kúsok Zeme a aspoň takto pomohli životnému prostrediu. Zároveň to bola super aktivita teambuldingu, pri ktorej sme boli rozdelení na skupiny, ktorá zbierala zvlášť plast, papier, kov a iné.

 

Ak ste škola, obec, mesto a iné a máte záujem aj vy o podobnú spoluprácu v rámci prednášok, informačných besied na tému kuchynského odpadu a dopadu na životné prostredie, neváhajte nás kontaktovať na +421 950 401 401 alebo na info@espik.sk. ESPIK - Pomáhame chrániť životné prostredie.

 

Viac fotiek z vydarenej akcie nájdete TU.  

 

 

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies