Od 1. januára 2025 dôjde k výraznému zvýšeniu poplatkov za zmesový komunálny odpad v dôsledku povinnej úpravy odpadu, ktorú Slovensko musí zaviesť podľa európskych smerníc. Očakáva sa, že náklady na úpravu odpadu sa budú pohybovať okolo 120 eur za tonu bez DPH, čo predstavuje výrazný nárast oproti súčasným cenám a môže zvýšiť celkové náklady na zber a spracovanie odpadu až o 37 %. To predstavuje nárast nákladov o viac ako 36 %. Pre obyvateľov to znamená priemerné zvýšenie poplatkov o približne 9,80 eur na osobu ročne.
ZDROJ: Odpady-portal
Tieto informácie poukazujú na dôležitosť efektívneho triedenia odpadu, najmä kuchynského bioodpadu, ktorý tvorí značnú časť domáceho odpadu. Firma ESPIK, s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti odpadového hospodárstva, ponúka riešenia, ktoré nielenže znižujú náklady spojené s odpadom, ale tiež podporujú ekologické správanie.
ESPIK poskytuje komplexné informačné a vzdelávacie kampane zamerané na zvýšenie povedomia o dôležitosti triedenia bioodpadu. S pomocou propagačných materiálov, ako vzdelávacie brožúry, plagáty, letáky, bannery, billboardy, online videá, ktoré jasne ukazujú, ako a prečo správne triediť kuchynský bioodpad a taktiež použité oleje a tuky. Tieto nástroje sú navrhnuté tak, aby boli ľahko pochopiteľné a vizuálne príťažlivé pre všetky vekové kategórie.
V niektorých obciach už firma ESPIK úspešne implementovala systém vedierkového zberu, kde občania môžu odhadzovať svoj biologicky rozložiteľný kuchynský odpad do špeciálnych vedierok. Tento systém umožňuje jednoduchšie a efektívnejšie triedenie na úrovni domácností a výrazne znižuje množstvo bioodpadu v zmesovom komunálnom odpade.
Triedenie a recyklácia kuchynského bioodpadu nie sú len zákonnou povinnosťou, ale aj nevyhnutným krokom k znižovaniu nákladov na spracovanie odpadu a ochrane životného prostredia. Výhody efektívnej recyklácie a zníženie množstva odpadu poslaného na skládky predstavujú dôležitý prínos nielen pre životné prostredie, ale aj pre ekonomiku jednotlivých obcí. S prístupom a riešeniami, ako ich ponúka ESPIK, majú obce možnosť zvládnuť tieto výzvy účinne a zodpovedne.
Obce zvýšením miery vytriedenia odpadu, nielenže zmiernia dopad narastajúcich poplatkov za úpravu odpadu a skládkovanie, ale majú možnosť získať aj rôzne envirofondy.
Pre obce je teraz kľúčové začať plánovať, ako sa s týmito zvýšenými nákladmi vyrovnať. Investície do efektívnejšieho triedenia a podpory recyklácie môžu byť účinnými stratégiami na zmiernenie finančného zaťaženia.
Vedierkový zber pre obce a mestá/ Video: ESPIK
Blížiaca sa implementácia týchto opatrení je neodvratná a obce, ktoré začnú s prípravami už teraz, budú v lepšej pozícii zvládnuť tieto zmeny. Okrem finančných úspor to prinesie aj pozitívny dopad na životné prostredie a zdravie obyvateľov.
Je dôležité si uvedomiť, že zodpovedný prístup k odpadovému hospodárstvu je investíciou do budúcnosti. Zníženie množstva skládkovaného odpadu, zvýšenie miery recyklácie a efektívne využívanie zdrojov sú kľúčové pre udržateľný rozvoj našich miest a obcí.
Autor článku: Ing. Annamária Kmečová
Triedenie odpadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Vďaka správnemu triedeniu môžeme recyklovať rôzne materiály, ktoré by inak skončili na skládkach. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko sa dá recyklovať a čo všetko sa dá z rôzneho odpadu získať. 1. Kávová usadenina Kávová usadenina má obrovský potenciál a pritom je...
Na Deň všetkých svätých si pripomíname našich drahých, ktorí nás opustili, pričom tradície nám pomáhajú vyjadriť úctu a spomienku. Avšak, s týmto dňom je často spojený aj nárast odpadu na cintorínoch, vrátane umelých kvetov a sviec, ktoré končia na skládkach a zhoršujú environmentálnu situáciu. Dôležité je uvedomiť si, že každý...
Hlavnou myšlienkou a cieľom vedierkového zberu kuchynského odpadu je znížiť množstvo odpadu na skládkach a tým obmedziť škodlivé emisie. Zavedením tohto efektívneho vedierkového zberu môžu obce/mestá získať finančné prostriedky z environmentálneho fondu za úspešné triedenie. Cieľom je motivovať ľudí k správnemu triedeniu kuchynského odpadu a k ochrane životného prostredia práve...