Deň Zeme plný zážitkov a zábavného učenia o ochrane prírody

Deň Zeme plný zážitkov a zábavného učenia o ochrane prírody

V poslednom čase sme svedkami nárastu environmentálnych problémov a čoraz viac sa hovorí o ochrane prírody a zvierat. Naša planéta trpí nesprávnym nakladaním s odpadom, a preto je veľmi dôležité, aby sme sa o túto tému zaujímali a snažili sa prispieť k riešeniu tohto problému. Deti tvoria našu budúcnosť, a preto by sme mali venovať viac pozornosti ich vzdelávaniu a osvete v oblasti ochrany životného prostredia. Jednou z týchto iniciatív, ktorá sa uskutočnila na podporu ochrany prírody, bola aj nedávna akcia, ktorá sa konala pod záštitou Centra voľného času
v Starej Ľubovni.


AKTIVITA K DŇU ZEME

V rámci tejto aktivity sme sa spolupodieľali na výučbe správneho triedenia odpadu a jeho správnej likvidácie. Zúčastnení sa dozvedeli, že každý druh odpadu má svoje miesto a že rôzne druhy odpadu majú rôznu dobu rozkladu. Napríklad plastové fľaše sa rozkladajú stovky rokov a voľne pohodený ohryzok z jabĺčka až dva mesiace. Zážitkovou formou mohli deti a mládež vidieť, aký môže mať vplyv nesprávne nakladanie s odpadom na prírodu, zvieratá a v neposlednom rade aj na nás a naše zdravie.

 

Deň Zeme pod záštitou CVČ

 

DOLEŽITOSŤ TRIEDENIA KUCHYNSKÉHO ODPADU

Počas akcie sme deťom pri našom stánku viac priblížili problematiku kuchynského odpadu. Veľmi nás potešilo, že deti sa do konverzácie aktívne zapájali a väčšina z nich doma kuchynský odpad spolu s rodičmi ukážkovo triedi. Zaujala ich informácia, že tento odpad sa po vytriedení do nádob, vyvezení do bioplynovej stanice a následnom spracovaní premieňa na energiu a teplo. Pre deti a mládež sme si pripravili aj zaujímavosti týkajúce sa recyklácie tohto odpadu. Mnohí ani netušili, že recykláciou 5-tich banánových šupiek sa dokáže vyprodukovať dostatok elektriny na hodinové počúvanie hudby alebo že 52 ohryzkov z jabĺk stačí na to, aby sa vyprodukovala elektrina na hodinové sledovanie televízie.

 

AKO PREPÁLENÝ KUCHYNSKÝ OLEJ ZNEČISŤUJE PRÍRODU

Predviedli sme aj modelovú situáciu, ktorá znázorňovala čo sa stane, ak sa prepálený kuchynský olej dostane do prírody a vody. Jedným z najväčších problémov, ktoré spôsobuje nesprávne nakladanie s odpadom je znečistenie vody. Vysvetlili sme im, že olej môže znečistiť vodu a spôsobiť vážne škody na životnom prostredí a zvieratách. Takýmto spôsobom sme chceli zdôrazniť dôležitosť triedenia kuchynského odpadu a prepálených olejov.

 

Modelová situácia s olejom

 

MALÝMI KROKMI K VEĽKÝM ČINOM

Ak sa chceme starať o našu planétu a zanechať ju v dobrom stave pre budúce generácie, musíme si uvedomiť, že každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako to urobiť je správne triediť a likvidovať odpad. Preto by sme mali byť vzorom pre naše deti a učiť ich, ako sa starať o našu planétu už od útleho veku. Každý malý krok smerom k ochrane životného prostredia sa počíta.

 

V ESPIK-u takéto akcie podporujeme a sme radi, že sme mohli byť súčasťou tejto zážitkovo-edukatívnej akcie a ukázať deťom ako malými krôčikmi môžu prírodu chrániť. Táto akcia pre nás nebola určite posledná. V budúcnosti sa radi zapojíme do podobnej akcie, ktorá bude vzdelávacia pre deti a mládež.


Viac fotografií z akcie si môžete pozrieť v našej galérii.

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies